De fiets

Waarom ook al weer de fiets?
Niets lijkt zo gewoon als een fiets. Maar welke voordelen biedt het fietsen nu eigenlijk. Verkeer en Leefomgeving zocht het uit, en het bleek meer te zijn dan ik verwachtte.


En het aanzien van de fiets?
Het aanzien van de fiets kan best nog beter. Daarover gaat het artikel: "Fietsinfra en de status van de fietser." (Dit artikel is geplaatst in het blad ROM-Magazine van  november 1999. (ROM kwam van Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer) ) Het aanzien van de fiets en het fietsnetwerk heeft een sterke invloed op het gebruik ervan.

Snellere fietsen?
Er zijn nog veel mogelijkheden voor verdere ontwikkeling van door-de-mens-aangedreven vervoermiddelen. De fiets wordt tot nu toe gezien als langzaam verkeer. Maar nieuwe ontwikkelingen maakt dat er soorten fietsen komen die veel sneller kunnen rijden.Deze fietsen heten Velomobielen. Wat zijn de mogelijkheden en gevolgen voor de gebruikers, voor het milieu, het ruimtegebruik, voor de fietspaden en voor de maatschappij als geheel?

Of sneller fietsen?
Ook met bestaande fietsen zijn er mogelijkheden om sneller te fietsen. De elketrische fiets is inmiddels bekend en begint al gewoon te raken. Maar als je nu eens altijd de wind mee hebt?