De horizontale lift

Wat is een horzontale lift?
Een horizontale lift is net een lift, maar dan niet omhoog/omlaag, maar van A naar B. De horizontale lift vergelijk ik wel eens met een 'kruising' tussen een auto en een trein. En net zoals het met goede kruisingen het geval is, combineren ze goede eigenschappen van de auto met de goede eigenschappen van de trein.

- De horizontale lift is - net zoals de auto - individueel vervoer (een zitplaats is gegarandeerd). Je hoeft niet over te stappen en de liftcabine brengt je non-stop naar de verdieping het station die je hebt opgegeven.

- De horizontale lift is - net als de trein - openbaar vervoer en de cabines rijden over een eigen omloop (spoor/strip/strook) met stations aan zijsporen.

De voertuigen rijden elektrisch en maken dus vrijwel geen geluid en er zijn geen uitlaatgassen. Een computer dirigeert de cabines met passagiers non-stop naar de gewenste stations en onbemande cabines dirigeert het naar stations waar vraag naar vervoer is.
 

Kenmerken van de horizontale lift:
1) De cabines (kleine voertuigen) zijn speciaal voor één persoon of voor een groepje mensen die ervoor kiezen om samen te reizen. (1 tot maximaal 6 mensen per voertuig);
2) De kleine voertuigen rijden direct van de vertrekstation naar de gewenste aankomststation, zonder tussenstops of overstap;
3) De kleine openbare voertuigen zijn 24 uur per dag beschikbaar;
4) De service is op aanvraag beschikbaar en niet afhankelijk van vaste schema's;
5) De volledig geautomatiseerde voertuigen rijden zonder een menselijke chauffeur;
6) De voertuigen rijden geheel op een eigen soort spoor (geleideweg). De geleideweg is klein en kan op palen of ondergronds liggen. (Eventueel kan een geleideweg ook op maaiveld liggen.);
7) De geleideweg bestaat uit een netwerk van doorgaande sporen en aftaksporen. Station liggen aan aftaksporen, zodat doorgaande voertuigen niet hoeven te wachten op stoppende voertuigen.

Kortom een horizontale lift is een geautomatiseerd systeem met kleine (openbare) voertuigen waarin iemand (of een kleine groep samenreizenden) individueel reist, waarbij elk voertuigje zijn passagier(s) direct van het vertrekstation naar de gewenste aankomststation brengt zonder tussenstops of overstap.

De naam
De naam horizontale lift vertelt wat het doet: gewoon automatisch, vrijwel altijd beschikbaar, individueel of met een kleine groep, rijdt alleen op aamvraag en van A naar B. Een andere naam voor de horizontale lift is baantaxi. Deze originele Nederlandse naam zegt dat het een eigen rijbaan heeft en dat je gereden wordt op je verzoek.

In het engels wordt de horizontale lift PRT genoemd: Personal Rapid Transit.
Dat is persoonlijk snel openbaar vervoer. Een nederlandse versie van de betekenis van PRT zou kunnen zijn: Persoonlijke Railbaan-Taxi of PC-gestuurde Railbaan-Treintaxi. Dan kom je weer uit op de naam baantaxi.

Omdat nog niet veel mensen de term baantaxi kennen, gebruik ik meestal de term horizontale lift. Mensen heben dar meteen een beeld bij, die redelijk klopt met wat de baantaxi is. Alleen het staan in de lift is toch echt zitten in de horizontale lift.