Bijbel, verkeer en leefomgeving

Op deze page wil ik een aantal motieven geven over hoe je tegen leefomgeving en verkeer aan kan kijken, vanuit de bijbel gezien. Ik heb geprobeerd om te laten zien wat de bijbel er zelf over zegt.

verkeerDe brede weg en de smalle weg
Christenen werden wel eens mensen van de weg genoemd, waarbij door henzelf gezegd werd dat ze het smalle pad moeten nemen in plaats van de brede weg naar het verderf. (Bijvoorbeeld in het boek "De christenreis" van John Bunyan) Is dit alles alleen symbolisch of zegt het ook iets over de huidige wegen?

leefomgeving
Het begin van de christelijke visie op de natuur en leefomgeving ligt in het begrip schepping. Als iets dat waardevol is in zichzelf omdat God haar geschapen heeft.kaft boek milieuvervuiling en de dood van de mens

Voor uitdieping hiervan maak ik gebruik van een verzameling lezingen over bijbel, christendom en milieu doorDr. Francis A. Schaeffer. In 1970 ook verschenen in boekvorm:
'Pollution and the death of Man; The Christian View of Ecology'. 
Dr. Francis A. Schaeffer
is een zeer gewaardeerd christelijk denker en schrijver.


Daarnaast staan in het engels een verzameling lezingen van pastor Harry uit de VS. Hij heeft zelf aan den lijve ondervonden hoe zijn vervoer effect had op zijn lijf, leefomgeving en verstaan van de bijbel. Zijn website bestaat helaas niet meer.

Er zijn vele vergelijkingen tussen verkeer en het christelijk leven. Van "Samen op weg" en het ¨opladen van de geestelijke accu" tot "wandelen met God. En deze website heeft ook een mooie vergelijking met een trolleybus: trolleybus.nl

P.S.: gedrag versus visie
Hoe je omgaat met de leefomgeving, de natuur en het milieu hangt af van je levenshouding en visie. En dat gedrag bepaalt weer welke motieven je gebruikt voor verklaring van je gedrag. Dit zelfversterkend proces maakt dat gedrag, houding en motieven vastgeroest raken. In positieve zin, maar ook in negatief zin!
Als je daaruit los wil komen en een meer bijbelse rol voor de leefomgeving wil krijgen maakt het niet eens zoveel uit welke je als eerste aanpakt. Maar als je uiteindelijk niet beide aanpakt, val je als vanzelf weer terug in de je bekende gewoonten en gedachtegangen. Daarom vind ik het belangrijk om op deze website een aantal bijbelse motieven te geven over je houding over de leefomgeving, natuur en milieu aan kan kijken.